15. dubna 2018

Vyzkoušeli jsme za vás: Micro Glaze

Dnes jsme pro vás vyzkoušeli ochranný voskový "nátěr" pro odolný a vodotěsný povrch. Na trhu jsou dvě identické verze tohoto produktu - Micro Glaze od Judikins a Distress Micro Glaze od Rangeru, který je inzerován pro práci s Distress produkty.

Výsledek obrázku pro microglazeDistress Micro Glaze

Nejdříve trochu teorie. Tato malá nádobka s bílou pastou konzistence voskového sádla po nanesení vytvoří voděodolný film, a tak přestanou vámi použité barvy nebo inkousty reagovat s vodou.

panáček na rozdíl od panenky neaplikoval krém ;-)
(použitý Distress inkoust)

Pasta se nejlépe nanáší prstem. Stačí prý velmi málo, ale liší se to od typu papíru. Některý je více savý a vsákne trošku více pasty. Pastu je potřeba do papíru vmasírovat, a pak do sucha vytřít hadříkem nebo papírovou utěrkou. Na první pohled nepoznáte, že je tam nějaká speciální vrstva. 

Pár poznatků:
1. Povrch musí být před nanesením pasty důkladně suchý - jinak se to mírně rozetře.
2. Také pasta musí být důkladně suchá, než začnete zkoušet, jak (ne)reaguje s vodou.

Primární účel je tedy ochrana a uchování povrchu a zabránění dalšímu rozmazání. To nám ale nebrání dalšímu experimentování. Já jsem samozřejmě vyzkoušela nanesení přes šablonu. 


U šablony nemůžete udělat ten důležitý krok, kterým je vytření do sucha. Přišli byste tak o vzor nanesený přes šablonu. U okrajů je trochu větší nános pasty, takže je potřeba počkat, až pasta zaschne.  


Pak už můžete nasprejovat vodou a těšit se, co vám z toho vznikne. Tím, že se vše nedalo dokonale vetřít do papíru, jsem dostala velmi zvláštní vzory.


Musím se přiznat, že jsem asi jediná, která nemá ráda Distress Oxidy. Nevím proč, ale oxidují mi i bez vody a nedělají to, co mají. Ale když jsem v jenom videu viděla Tima Holze, jak ukazuje spojení Micro Glaze pasty, lesklého papíru a Oxides, vzala jsem je ještě na milost.

Tim techniku ukazoval na lesklém papíru od Rangeru (Alcohol Ink Cardstock), ale ten nemám, takže jsem pro tuto techniku vyzkoušela různé papíry s lesklou úpravou, co jsem měla v šuplíku. Úplně nejlépe z toho vyšel fotopapír do inkoustové tiskárny (mám z Lidlu).

Oxidy jsem nanesla klasickým způsobem. Fotopapír absorbuje inkousty trochu odlišněji.


Když potom nanesete Micro Glaze pastu, odstraníte tak tu zoxidovanou vrstvu...


... a získáte zpět lesklý povrch pouze s barvami. Kouzlo!


 Pak už stačilo jenom přidat pár cákanců bílou barvou a efektivní pozadí bylo na světě:



A tohle s použitím "sádýlka" vytvořila Locky:


Doufáme, že se také pustíte do experimentování. Budeme rádi, když nám své zážitky napíšete do komentářů. 

Hurátým

PS: Zatím máme v nabídce pouze sádýlko od Judi Kins ... Ranger je jako letošní novinka stále vyprodaný :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat