19. února 2018

Ve víru tance s Art Impressions



Mám moc ráda razítka. Některé značky ale opravdu miluji a jednou z nich je Art Impressions.
Moje sbírka čítá už téměř šest desítek samostatných razítek a sad.

A je velká zábava je spolu kombinovat a vytvářet celé scenérie (kdo pamatuje "kamarádky v baru",
tak chápe, co tím myslím).

Ve svém dnešním sáhodlouhém článku vás pozvu na pořádnou narozeninovou pařbu a naučím vás,
jak  vytvořit "vytahovací" kartičku, která nikdy nevypadne ... (doufejme).



Neočekávám, že se pustíte do stejně náročného projektu, protože na rozdíl od mé maličkosti pravděpodobně vlastníte zdravý rozum. Ale určitě si najdete něco, co využijete ve svém projektu.
Já se přiznám, že jsem měla chuť si třetí den dát pár facek, co jsem si to vymyslela ...
Ale přáníčko jsem cíleně tvořila pro mámu, která má narozeniny za téměř čtvrt roku,
tak jsem se prostě musela rozšoupnout, když už tam mám tu časovou rezervu ...

Protože je přání zdobené na všech stránkách, nechtěla jsem ho "znásilnit" ručně psanou gratulací.
Ale bez ní to není osobní, tak co s tím? Jedná se o velký formát (ehm A5, jak jinak), přání by mělo být stabilní, protože si ho máma tutově vystaví na knihovnu a tak jsem se pustila do ultra pevného mechanismu, který kartičku pro gratulaci udrží na svém místě a zároveň poskytne prostor pro nějakou tu stužku
na dozdobení, která by jinde na přání působila jako pěst na oko.

Také jsem použila razítko, které má interaktivní prvky a nic by mu tedy nemělo překážet ve "funkčnosti". Pojďme se tedy podívat, jak jsem se s tím popasovala :)


Už jsem zmínila kombinaci více sad razítek. Měla jsem představu živé párty s vínem a tancem.
Dlouho jsem toužila po razítku Art Impressions WIGGLE WOBBLES,
které vedu pod pracovním názvem "babka".

Tato "hejblátková" razítka mají v ceně i vyřezávací šablonky a interaktivní prvky - 1x pružinku na 3D "natřásací" efekt a pak "kloubky", což jsou ale ve výsledku jen bílé klasické scrap hřebíčky,
které koupíte běžně a tím pádem se nemusíte obávat, že do budoucna budete bez funkčních kloubů
(no, já asi jo, pokud nezačnu cvičit a nepřestanu žrát).

Zatím není tato série moc početná a přijatelný je pak možná ještě kovboj.
Ostatní motivy si nechám zatím ujít. Druhá sadička od stejného výrobce se jmenuje WINE DIVAS
a taktéž se jedná o silikonová razítka.
U ní samozřejmě šablonky nehledejte, protože je to klasická sada razítek
a budete si muset vzít na pomoc nůžky.




Zde se můžete podívat na obsah balení WIGGLE WOBBLES.



Pomocí TIM HOLTZ STAMP PLATFORM (pomůcky pro přesné razítkování) 
jsem jednotlivé motivy otiskla na bílou grafickou čtvrtku. 
Jelikož jsem následně vybarvovala alkoholovými popisovači, jako razítkovací barvu jsem zvolila MEMENTO, odstín TUXEDO BLACK
Pokud má naše "babča" vířit ve víru tance, nožičky razítkujeme 2x :)



Všechny obrázky jsem vybarvila alkoholovými popisovači Touch se štětcovým hrotem a Copic Ciao 
a detaily doladila glitrovými popisovači (šperky, brýle...), 
bílým gelovým perem Uni-Ball SIGNO BROAD (silně doporučuji!), 
leskem Sakura (skla brýlí, lahev vína, skleničky). 
Na závěr jsem opatrně obtáhla kontury razítek černým linerem Touch.
  


I když u jednoho z razítek jsou vyřezávací šablony, tak jsem použila nůžky. 
Počítala jsem s tmavým pozadím a tam by okraj kolem razítka nebyl žádoucí. 
Druhé razítko bych stejně musela obstřihnout ručně. 
Pokud máte kvalitní NŮŽKY TONIC STUDIO - 5" NON STICK, tak stejně po ničem jiném netoužíte 
a chcete stříhat každý cancourek papíru :D  Vystřihla jsem vše až ke kraji a pak každý obrázek obtáhla černým štětcovým popisovačem, aby nebyla vidět ani bílá hrana papíru.



"Babča" ještě musí dostat nožičky.  Je to snadné, pouze proděravíte v označených místech a spojíte hřebíčkem. Taky vidíte zadní část postavičky po transplantaci dolních končetin ....



Pustíme se do základu přání. S ohledem na rozsah projektu jsem si připravila bílý základ přání formátu A5 
a bílou grafickou čtvrtku A4, kterou jsem na řezačce rozdělila na polovinu. 
Doporučuji, aby čtvrtka byla vhodná pro práci s Distress Ink. Budeme hóódně šmudlat houbičkou ...



Na jednu polovinu čtvrtky si nachystáme "vodící linky". Tady si klidně můžete čmárat, protože tato část nebude vidět. Šrafované "území" o velikosti 11 cm x 10 cm vystřihneme. Od spodního okraje je vzdálenost výřezu 6 cm. Postupujte podle obrázku. Šrafovat samozřejmě musím jen já, aby to pro vás bylo srozumitelné. Výřez pak určitě ještě využijte například na razítkování. Byla by ho škoda :)


Vznikne podivnost ve traru písmene "U", do které musíme vyrobit vysunovací kartičku na text. Z bílé čtvrtky stejné gramáže vystřihněte obdélník o rozměru 10 cm x 12,5 cm. Tento obdélník by měl lehce zajíždět do vytvořeného výřezu v základu mechanismu. Můžete si proto obdélník i poupravit, aby klouzal jako po másle :)  Po přiložení k základu bude na pravé straně obdélník přesahovat o 1,5 cm. Jak jsem se zmínila, kartička na text by neměla při vysunutí vyjet ven. Vím, že je více možností, jak to zařídit, ale chtěla jsem vyzkoušet něco trochu jiného a mechanismus jsem zajistila nitkami, jak uvidíte v následujícím kroku. Možná to vypadá náročně a pracně, ale opravdu tomu tak není.


Kartičku si na přesahujícím okraji můžete ozdobit. Protože budu doplňky ladit do stříbrné barvy, hodil se zbytek stříbrného zrcadlového papíru. Proužky o šířce 1,5 cm a délce 10 cm jsem nalepila proti sobě z obou stran kartičky. Na závěr jsem rohy ještě zaoblila.


 Na vlastní mechanismus budete potřebovat buď velmi tenký provázek, nebo pevnou nit. Já mám zásobu metalických nití, které budou s projektem ladit, ač nebudou absolutně vidět. Ale kdyby se to nedej Bože někdy rozebralo, ať si alespoň neutrhnu ostudu, že tam mám nějaký nevkus :D Pak si připravte "bodátko", pravítko a tužku, případně kousek lepicí pásky. Na připraveném základu si poznačíme od kraje výřezu 3 cm z každé strany. To samé si poznačíme na vytahovací kartičce. Vše vidíte na obrázku. V místech značení opatrně čtvrtku proděravíme. Provázek/nit provlékneme tak, aby nám spojil/spojila tyto dvě části. Délka musí odpovídat délce vysunutí kartičky. Počítejte tedy s rezervou, ať není provázek/nit při vysunutí vůbec vidět. Nechte si třeba 1 cm vůli, to už nechám na vás. Provázek pak spojte a pro jistotu spoj (na základu!!) zakápněte lepidlem a po zaschnutí lepidla ještě přelepte páskou. Ale hlavně si nepřilepte vodící provázek/nit :) 


Vysunovací kartičku na středu ozdobného proužku proděravíme, vecvakneme kovovou průchodku a provlékneme dekorační provázek nebo stuhu. Mechanismus je dokončen a můžete si vyzkoušet jeho funkčnost. Nezapomeneme si upravit provázky, ať si je pak nepřilepíme k dalším vrstvám přání. To by bylo nemilé a hlavně nefunkční.


Před vlepením mechanismu do základu přání si základ trochu zušlechtíme. Já jsem zdobila na všech stránkách, ale není to samozřejmě nutností. Nebudu vás zatěžovat postupem, protože se jedná o individuální záležitost a proto jen stručně: na přední části jsem si pomocí šablon na BS udělala několik výřezů hvězd. Největší hvězdu jsem umístila tak, aby později "babča" vykukovala ven i při zavřeném přání a orámovala jsem ji vrstvením "hvězdných výřezů" z glitrového stříbrného papíru.  Užila jsem si i perleťové spreje, glitrový štětec ZIG WINK OF STELLA BRUSH/CLEAR a textová razítka. Na přední stranu jsem využila razítko přímo ze sady s "babčou" - nápis Dancing Queen a na vnitřní části a kartičku pak textíky z dílny Hurá Papír(u) - sada NAROZENINY.

 

 Minuta "M" je tu a pokud máme mechanismus správně, nemusíme se ničeho obávat a s čistým svědomím ho vlepíme do nazdobeného základu přání. Podle obrázku nalepte oboustrannou lepicí pásku (opět pozor na naše "špagátky"!). Doporučuji pracovat s vysunutou kartičkou. Pak už jen zbývá se přesně trefit.... hodně štěstí :)


 Nalepeno ...


Máme postavičky, máme mechanismus a ještě nás čeká nějaké to domácí šmudlání pozadí. Tady pozadí našeho přání, že ... Připravíme si druhou polovinu bílé čtvrtky a Distress Ink podle vlastního výběru. Opravdu nebudeme pracovat s nějakou velkou přesností, protože na pořádné pařbě s lahvinkou v ruce většina z nás nemá reálný pojem o čase, natož prostoru a barvách ... Našmudláme si aplikační houbičkou barevné skvrnky (diskoška, chápeme.... ) a tmavými odstíny je přešmudláme, aby vznikla iluze tanečního parketu. Asi to nezní moc odborně, ale prostě je to tak. Co naděláte :) Na závěr můžete hotové pozadí přestříknout sprškou vody a získat tím zajímavé efekty. Já používám sprej na parfém, který rozprašuje opravdu lehce a proto tento efekt není tak výrazný a neruší celkový dojem (doufám).

Každá správná diskoška má svou disko kouli. Kdo nemá kouli, musí si ji co? .. Musí si ji vyrobit! Nevím, jestli to je disko koule, ale asi je ... Stačil zbytek  zrcadlové čtvrtky, kruhová vyřezávací šablona, stříbrný silnější provázek a tenký liner. Na závěr jsem musela přelakovat lakem ve spreji, protože jsem (píp). Kouli jsem podlepila 3D páskou a nalepila na pozadí. Provázek jsem ohnula a přichytila na zadní straně páskou. Po zaschnutí jsem připravené pozadí opatrně nalepila silně lepicí oboustrannou páskou na celý mechanismus. Před tímto krokem si srovnejte špagátky, ať nezasahují do lepicí pásky! Tady si už nemůžete chybu dovolit.



Vybarvené a vystřižené účastnice diskošky jsem podlepila 3D čtverečky a oslavenkyni přilepila na záda pružné "hejblátko", ať se nám hezky vrtí. Chtělo to ještě nějaké disko odlesky z koule, což vždy spolehlivě jistí ozdůbky z Kiku, které budu mít asi ještě v důchodu.



A teď vzhůru na parket! 



 Přátelé, kdo vydržel až do konce, zaslouží můj obdiv. Slibuji, že to příště bude alespoň o tři kroky kratší :) Mějte klidný a pracovně úspěšný týden a budu se těšit příště.
Eva



6 komentářů: