11. srpna 2019

Inpirace... zakonzervované vzpomínky


Díky Jitce se mi dostala do rukou sada značky Laserowe LOVE - Levander Date. Dosud jsem zatím pracovala jen s výřezy této značky (které naprosto miluju) a musím říct, že i papíry mají parádní. Tato sada je romanticky laděná, ale dost univerzální, co se týče použití. 

A když už se snažíme ty vzpomínky uchovat tak krásným způsobem, jako je scrapbooking, tak si je pojďme dnes spolu zakonzervovat. 


Hlavním hrdinou našeho článku (tedy kromě výše zmíněné kolekce papírů a výřezů) bude totiž konzerva od tuňáka.




Konkrétně tato konzerva je od tuňáka v chilli oleji J Samozřejmě prošla myčkou. Použít můžete jakoukoli konzervu, lepší je mělčí a širší. Ale mám tu i připravené ty maličké z těch tuňákových dvoubalení, tak to je pro mě výzva na příště. Při práci s konzervou je třeba dávat pozor, protože vnitřní hrana (tam, kde se vylouplo víčko) zůstává relativně ostrá. To lze vyřešit nalepením například stuhy nebo washi pásky po obvodu. Moje konzerva má v průměru 8,5 cm a já budu na celé album používat kruhovou vyřezávací šablonu o průměru 6,3 cm, aby mi mohli z fotek vyčnívat dekorace a album se dalo pohodlně vyrolovat ven z konzervy. Začínám ozdobením konzervy z venku. Vždy se mi líbí přiznat materiál základu, se kterým pracuji. Lepím okolo celé plechovky pruh papíru. Je vysoký 2,5 cm, plechovka je vysoká 4 cm. Spoj konců papíru kamufluji dřevěným knoflíkem a lepím korkový nápis LOVE a pár srdíček. Bude se totiž jednat o album fotek mé malé sestřičky.


Nejsem moc zdobič, takže tím pro mě dekorace zevnějšku konzervy končí. Teď přichází ta pracnější část. Album se bude skládat z koleček. Na rozměr kolečka je třeba brát ohled už při tisku fotografií, aby vám pak kus nechyběl, nepřebýval nebo abyste si neusekli z fotky něco, co tam ještě mělo být. Protože celé album bude na stuze, je třeba myslet na to, že na 1 část („stránku“) alba potřebujete vždy 2 kolečka. U některých „stránek“ jsem dala z každé strany jednu fotografii, u některých zase z jedné strany fotografii a z druhé pak kolečko ze vzorovaného papíru s textem. Zdobila jsem hlavně dřevěnými výřezy, horkým embossem a knoflíčky.



Když mám připravené dvojice, pak už je kompletace alba velmi snadná. Vždy na jedno kolečko dám oboustrannou lepenku, nalepím na stuhu a pak otočím a přilepím druhou stranu. Mezi kolečky nechávám rozestup cca 1 cm. Když mám takto všechny dvojice nalepené, nechám zbytek stuhy o něco delší, než je výška konzervy. Do kolečka z dekorovaného papíru si na středu vyříznu nožem 1 cm zářez (tak mám širokou stuhu) a provlíknu jím stuhu, přilepím zespod kolečka oboustrannou lepenkou a celé kolečko nalepím na spodek konzervy.



Stejným způsobem konstruuji víčko – opět kolečko naříznuté uprostřed s přilepenou stuhou. Druhou stranu kolečka pak polepím dekorovaným papírem ve stejném designu, jako mám pásek okolo konzervy. Nahoru nalepit ještě něco, za co se víčko zvedne – v mém případě to je mašlička a hvězdička z drátků – a je to hotové. Zabralo mi to cca 3 hodiny a nejpracnější byla samozřejmě příprava a zdobení stránek. 

Doufám, že se vám nápad líbí a dáte další šanci i takovým věcem, jako je plechovka od tuňáka J







Nikola








6 komentářů:

  1. Moc se mi to líbí, je to zajímavý nápad. Blanka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za milá slova, Blanko :)
      Nikola

      Vymazat
  2. Nikčo, věřila jsem v Tebe! A vyplatilo se, protože máš super nápady a strašně moc se zdokonaluješ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiši, Evi, strašně moc děkuju! Moc si toho vážím. Pořád si trochu připadám jako patlal :D N.

      Vymazat
  3. Konzerva má úžasné využití, také se mi to moc líbí :-)

    OdpovědětVymazat