20. ledna 2021

Vyzkoušela jsem za vás - Spectrum Noir TriColour Aqua

 

Akvarelové fixy jsou věčné téma. Jsou lepší než pastelky? Nejsou moc drahé? Zvládne s nimi pracovat i začátečník? Mám moc ráda akvarelové techniky, ráda používám akvarelové pastelky, ale na určité projekty zase sáhnu po fixách. Během let jsem vyzkoušela různé - levné, drahé, umělecké. Samozřejmě jsem si někdy naběhla a jak se říká, "vyhodila" jsem peníze z okna. Možnost vyzkoušet novinkové akvarelové fixy Spectrum Noir TriColour Aqua jsem uvítala. Byla jsem samozřejmě zvědavá, protože se jedná o cenově přijatelný produkt a se značkou už zkušenost mám. Tak se na to pojďme podívat.

Výrobce nabízí čtyři sady těchto fixů - markerů. Každá sada obsahuje tři kusy. Zvláštností těchto fixů je sladěná kombinace barev v každém z nich. Marker se dá rozložit na tři samostané barvy. V malé krabičce tím pádem máte devět unikátních barev, které můžete použít jednotlivě, nebo je vzájemně míchat na paletě apod..

 

 

Hrot je silnější, při správném sklonu je však dostatečně precizní. Jedná se o klasický tvrdý hrot, fixy tedy nejsou štětcové. Trochu nevýhodou je poměrně silné tělo fixy, které se třeba menším dětem může hůře držet v ruce. Tento výrobce má stejné tělo u všech produktů, tedy i u alkoholových markerů, jstem tady na tloušťku jejich výrobků zvyklá a výraznější problém s tím nemám.

 

Byla jsem mile překvapena sytostí jednotlivých odstínů. Barvy jsou krásné, zářivé, s akvarelovým papírem Canson si krásně "sednou". Upozorňuji ale na to, že pokud necháte barvu zaschnout a začnete s rozmýváním později, může se vám stát, že barva už rozmýt nepůjde, nebo to nebude zrovna jednoduché. Doporučuji tedy rozmývat ihned, nebo používat barvy nanášením na paletu a až pak štětcem na papír.



Pro test jsem si vybrala květinovou sadu razítek od Tima Holtze.


Razítkovala jsem na akvarelový papír Canson a to pomocí polštářku Versafine (odstín Onyx Black). Využila jsem i pomůcku pro přesné razítkování. Samozřejmostí jsou štětce, já použila vodní štětce Jane Davenport, ale můžete samozřejmě používat jakékoli štětce, které vám vyhovují.




Protože jsem nechtěla dělat žádný tutorial, ale test výrobku, přeskočíme fázi "tvoření".

Vytvořila jsem dvě přání. Chtěla jsem využít všechny odstíny v sadě, tak jsem jedno přání ladila do růžové a druhé do žluté barvy. Při tvorbě jsem kombinovala různé techniky a materiály.





Tak tedy jdeme k jádru pudla, v tomto případě k jádru testovaných fixů.

Výhody:
skvělá cena
syté barvy
již předvybraná kombinace ladících odstínů v sadě
překvapivě precizní hrot

Nevýhody:
pro někoho silné "tělo" fixy, které nemusí padnout do ruky všem
systém více barev v jedné fixe je skvělý nápad, ale musí se počítat i s menším obsahem barvy
barva po zaschnutí jde špatně rozmývat, musíte tedy rozmývat hned, jakmile barvu nanesete

Komu bych fixy doporučila? V první řadě začátečníkům, protože jsou velmi cenově přijatelné, kvalita je více než obstojná a pokud nechcete/nemůžete investovat do dražších fixů, nebo chcete zjistit, jestli vás akvarelové vybarvování bude bavit, jsou pro vás ideální volba. Také neprohloupí občasní "vybarvovači", kteří si nepotřebují pořizovat profesionální výbavu a využijí třeba některou z nabízených sad pro jednorázový projekt.
Pokud to s akvarelovým vybarvováním myslíte vážně, nebo jste už zkušenější a chcete se rozšoupnout, sáhněte třeba po uměleckých fixách Faber Castell, které také nově najdete v nabídce Hurá Papíru.

Příště se podíváme na další novinku, tentokrát ze sortimentu značky Stamperia.

Mějte se krásně a opatrujte se!
Eva 





Žádné komentáře:

Okomentovat