26. března 2022

POSTUP na základní krabičku s výklopným víkem

 Tak... tato krabička není složitá, ani jednoduchá... ale námaha a tak 1,5 hodiny práce, za to určitě stojí!

Na tuto krabičku nabízíme materiál... přesně nařezanou 3mm lepenku + 2 proužky plátna na víko.

KOUPÍTE TADY

 Pokud budete řezat sami, potřebujete:

Krabička

  • dno 1x 11 x 10,4 cm
  • boky 4x 10,4 x 5 cm (pozor... míry na 3mm lepenku!)
  • (boky na 2mm lepenku... 2x 11 x 5 cm a 2x 10 x 5 cm)
  • (boky na 1,5mm lepenku... 2x 11 x 5 cm a 2x 10,1 x 5 cm)

Spodní část + víko

  • 2x 12 x 10,9 cm
  • 1x "ozdobná část lepenky"  10,5 x 9,5 cm

Na potah

  • 2x scrapbooková čtvrtka 12"
  • 2x knihařské plátno 10 x 3,5 cm 

Pamatujte na to, že lepenku do 1,5 mm zvládne páková řezačka. Pokud máte pouze žiletkovou, můžete vyzkoušet... moje zkušenosti jsou dobré s lepenkou do 1,25 mm. Čím bude menší síla lepenky, tím bude krabička méně pevná...

Navíc budete potřebovat:

 

POSTUP:

Nejprve si slepíme základní krabičku. (Pokud máte materiál od nás, všechny strany jsou stejné. V případě, že máte slabší lepenku, pozor... musíte dát správně boky naproti sobě)


Boky krabičky lepíme NA spodní část / dno. (Pokud si vyměříte svoji krabičku, můžete boky lepit i na boky dna... já to vyměřila a nachystala, aby se lepilo přímo na dno). Na hranu dáme lepidlo a nalepíme na lepenku dna.


Kdo se plánuje krabičkám věnovat "pořádně", doporučuji koupit něco takového... 

Velkoobchodně zatím sehnat neumím, koupila jsem si pro sebe TADY. Popřípadě, kdo má možnost 3D tiskárny, tak ušetří :-)

Tyto rohy jsou skvělé na zpevnění boků, než uschne lepidlo. Pokud nemáte, nic se neděje, nalepte na hrany kousek izolepy... nebo opřete o hrnek a pod.

Já lepím nyní nejraději polským lepidlem MAGIC. Má úzkou špičku a lehce nanesu lepidlo pouze na hrany. Pokud nemáte, tak klasickým PVA lepidlem a štetcem natřít hrany. 

Takto si slepte celou základní část. Dvě strany jsou po celé délce... dvě se "vlepí" mezi. Lepidlo dávejte mezi všechny společné části.


(Pokud máte pocit, že máte slepeno nic moc... nebo potřebujete velmi pevný základ, můžete si udělat "lepidlové mléko" ,,, PVA lepidlo a trochu vody...  třeba do kélímku... a vnitřní hrany vylít.)

 

Krabičku si položte delší stranou k sobě a nyní polepíme potištěným papírem 3 strany. Zadní zůstane zatím bez polepu, tam se bude přidávat víčko.


Nařežte si 2 papíry na boky 13,3 x 8,5 cm (přesahy budou 1,5 cm z každé strany). 1 papír 10 x 8,5 cm na pohledově přední část,

DOPORUČUJI LEPIT PO CELÉ PLOŠE PVA LEPIDLEM! Nyní nalepíme první boční stranu, která má přesahy i do boku... Já lepím tak, že natřu lepidlem krabičku a položím ji doprostřed na papír.. všude musí být stejné přesahy. Přesahy potřu lepidlem a ohnu obě boční strany... zastřihnu rožky do V zespod... a zahnu.

Výsledek...


Horní část... tam nastřihnu hrany rovně...

Pak boční strany... pomůžu si knihařskou kostí, aby to bylo hezky v rohu, zahnu do vnitření  části... Zastřihnu pak část u rohů, aby to vypadalo hezky a nepřekrývalo se to...


 výsledek...


Polepte takto oba kratší boky (naproti sobě)

Pak se polepí přední část. krabičky. na tu využijete 1 papír 10 x 8,5 cm. Přesahuje pouze nahoře a dole, z boku je menší, než krabička.

 

 Další část:

Nařežte si dva potahové papíry velikosti 15 x 13,8 cm.

Nyní jsou na řade 2 lepenky... spodní část a víko 12 x 10,9 cm. Každá se polepí z jedné strany... potřete lepenku po celé ploše a nalepíte doprostřed potahového papíru. až bude nalepeno, tak zastřihněte rohy... když máte lepenku 3mm silnou, tak 3 mm od rožku lepenky... ze všech 4 stran.

 Pak budeme lepit víčko pomocí proužku knihařského plátna (papír by mohl prasknout). 

Knihařské plátno potřebuejte 2x 10 x 3,5 cm.

Víčko položte na krabičku... POZOR!!!! Pohledově zadní strana je přesně na kraj... další 3 strany budou o cca 5 mm přesahovat.... a nalepte první proužek knihařského plátna na okraj krabičky a víčka... plátnem vše spojíte. Tím, že bude víčko zavřené na krabičce, budete mít po opatrném otevření mezeru na sílu cca 1,5 lepenek... my to máme  5 mm.

Pak položíme na stůl a lepíme do otevřené krabičky druhý proužek přesně naproti sobě. Pomocí knihařské kosti knihařské plátno vetlačte i do mezery.


Nyní můžeme polepit zvenku zbývající 4 stranu krabičky. Tady potřebujete potahový papír 10 x 6,5 cm. Já nechala okraj od víčka cca půl cm.


Nyní můžete začistit víčko zespod ... potahový papír 11,5 x 10 cm nalepíme doprostřed.

A teď začištění vnitřní části :-) 

Samozřejmě postupů je hodně, já vylepovala pomocí pevné čtvrtky, tak jsem si změřila přesné dno krabičky a přičetla 1,5 cm z každé strany. U mne to vyšlo 10,1+ 3 cm ... 13,1 a 9,4 + 3 cm... tj. 13,1 x 12,4 cm.

Pomocí řezačky jsem si okraje narýhovala 1,5 cm z každé strany... nastřihla protilehlé strany.

Vyzkoušela nasucho, jestli se "vanička" vleze hezky na dno krabičky a pak až tuto vaničku slepila.

Ještě jednou vyzkoušejte, že se opravdu hezky vleze... a pak už můžete lepit do krabičky. Štětcem vytřete dno a kousek boky... aby se vanička hezky vlepila.

Dno je "nejhorší" část. Knihařskou kostí opatrně dohlaďte a pustíme se do boků. Dva boky budou zase s přesahem 1,5 cm do boků... tam potřebujete velikost potahu 9,4 + 3cm přesah ... a výška cca půl cm od hrany, já mám 4, 5 cm ... tj. 2x 12,4 x 4,5 cm.  Zase jsem si už předem narýhovala 1,5 cm z každé strany a vyzkoušela, jestli do krabičky pasuje.... pak natřela po celé ploše lepidlem a vlepila. 

Lepila jsem pohledově na levou a pravou stranu,

Do části s víčkem a přední část už to je napřesno s malým okrajem, tj. 2x 9,8 x 4,5 cm.  

Je vylepeno :)

Nalepíte spodní část... tu, která přasahuje stejně jako víčko... po třech stranách.


Já pak ještě potáhla bílou lepenku ... ta vám zůstala v balíčku od nás :) ... a nalepila ji na víčko, abych začistila horní stranu, kde je nalepený proužek s knihařským plátnem, 

Šla jsem na to trochu složitě, způsobů polepu je hodně... ale tento výsledek je pevný a parádní.

Pokud jste zvládli, GRATULUJI!!! Pokud jste se zaseklí a nevíte jak dál, ozvěte se, poradím :-)

 

Přeji krásné lepení, Jitka D.


3 komentáře:

  1. PánBůh Ti to zaplať na stotisíckrát Jitu!!!!!! Panebože, co já jsem se s tím dycky natrápila a Ty mě to tady tak perfektně vysvětlíš.... DĚKUJI, DĚKUJI, DĚKUJI!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, třeba pak ještě přijdeš na lepší způsob :-)

      Vymazat
  2. Ty držátka na pravoúhlé rohy jsou megasuper....:-(( tak třeba to začne někdo dělat, protože etsy či jiné weby jsem zatím :-) nezkrotila :-)). máš to krásné, a v tvém podání to vůbec nevypadá náročně .-))

    OdpovědětVymazat