4. listopadu 2020

Rodokmen - historie mé rodiny

 Ráda se hrabu v matrikách, ve starých dokumentech a fotkách. Postupně si i sestavuji digitální „rodokmen“ své rodiny (píšu to do uvozovek, protože správně se tomu říká vývod, ale to zní pro nezasvěcené dost divně J). A protože jsme v rodině slavili významné narozeniny, rozhodla jsem se digitální rodokmen zhmotnit do papírové podoby J.


 Byla docela fuška vymyslet, jak celou kroniku pojmu. Nejdál jsem se totiž dostala 9. generací zpět a nejstarší zápis, který jsem dohledala je záznam z matriky oddaných z roku 1730. Rozhodla jsem se, že album budu řadit od současnosti směrem do historie. Čísla u jmen označují generace, čím větší číslo, tím starší předek.




Volba padla na kartonové album formátu A4, které je spojené Zutterem. Podklad tvoří bílá lepenka. Chtěla jsem tam dostat co nejvíce informací, zápisů z matrik, fotek, mapek, dokumentů, rodinných stromů. Proto je v albu spousta odklápěček a kapes.


 







Můj praděda byl v době 2. světové války v koncentračním táboře v Osvětimi a Natzweileru a posílal své rodině dopisy. Tři se dochovali a chtěla jsem, aby byly součástí alba. Nafotila jsem je na barevné tiskárně, složila podle originálu a musím říct, že kopie vypadají věrohodně. Jsou zasunuté v kapse převázané provázkem a s číslem, které bylo vězeňským číslem našeho pradědy.



Pro lepší orientaci jsem se rozhodla pro barevné rozlišení rodiny babičky a dědy. Babiččina část je do růžova, dědova modrá. V těchto barvách jsem zdobila stránky i políčka rodinného stromu. Ke každému z předků jsem sepsala základní informace – jméno, příjmení, jména rodičů, datum a místo narození, svatby a úmrtí podle toho, co se mi podařilo dohledat.

 




Vzhledem k tomu, že většina záznamů z matrik je černobílých a nechtěla jsem, aby kronika působila smutně, použila jsem i samolepky z dílny Hurá papíru – miminkovské, svatební, podzimní listy. Detaily a zajímavosti k jednotlivým osobám jsem psala i na samolepkové textové "bubliny".







Použitý materiál

 bílá lepenka velikosti A4

 12´ barevné čtvrtky 

 abeceda od Hurá papíru

 miminkovské (z kolekce Vítej na světě!), svatební (z kolekce Naše svatba) samolepky od Hurá papíru

samolepky z kolekce Rodina od Hurá papíru

samolepky listů z podzimní kolekce Padá listí od Hurá papíru

 kartonový nápis „album“ od Hurá papíru

samolepkové textové "bubliny" od Hurá papíru

kroužky Zutter

mašličky, výseky z BS





12 komentářů:

  1. Jíťo ty jsi prostě kouzelnice největší, nádherná práce.

    OdpovědětVymazat
  2. To je naprostá pecka. Krásné jíťovské provedení. Bez chybičky

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo, neskutečně propracované.... spousta práce, času... ale výsledek dokonalý!!! Závidím takové album :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je TAK krásné! Dějiny, které je radost pročítat i prohlížet.

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasné,fakt krása a hlavně je to šíleně motivující 😉 ♥️

    OdpovědětVymazat
  6. Každá rodina má svoji historii a takto to vše svázat a dát dohromady. Úžasné! a při prohlížení člověk zapomene na tu spoustu času, které spolykalo tvoření 👏👏👏

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné, velký obdiv za zjištěná data, já se zasekla uz ve třetí řadě🙊

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je úžasná práce:) Jak celé album - pojetím, barevností i nápaditostí, tak i dohledáním svých předků... smekám!

    OdpovědětVymazat
  9. Teda Jíťo, za tím musí být tolik práce... To je hotový rodinný poklad!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je fakt nádhera. Taky už dlouho dělám rodokmen naší rodiny a i když už mám většinu věcí dohledanou, tak to mám všechno v PC. Určitě se u Vás inspiruji.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za krásné komentáře :). Dokonce se mi díky článku ozvala rodina spřízněná přes společnou prapraprababičku :)

    OdpovědětVymazat