29. ledna 2020

GoCut&Emboss vyřezávací strojek ANEB dobře to čistí!


Scrapuju už 11 let. Za těch jedenáct let jsem koupila plno zbytečností a kravin a plno věcí jsem nekoupila. Odolávala jsem i Big Shotu a podobným strojkům, však já je nepotřebuju – mám raznice, mám nůžky, tak co :) Když jsem ale před Vánoci dostala nabídku, která se neodmítá, vyřezávací stroj za cenu více než výhodnou, už jsem dál odolávat nedokázala. A tak přišel! Můj zlatý krasavec, domácky zvaný Mandlík.




Obřadně jsem ho vybalila z krabice a plná soustředění přenesla na stůl. Soustředění bylo na místě, váží podobně jako novorozenec a kdybych si ho upustila na nohu (či případně na pobíhající dítě, dožadujícího se vždy obsahu krabice, ať už je jakýkoliv), neskončilo by to dobře. Přimontovala jsem kliku a s lehce dementním úsměvem jsem točila klikou naprázdno. 




I shledala jsem, že to nejtěžší, namontování kliky, mám za sebou. Vybalila jsem embossovací kapsu, vyndala papír a jala se madlit. Zde mi poprvé ztuhnul úsměv, jak to tam mám proboha naskládat? Návod jsem z krabice ani nevybalila, na co, mám dvě vysoké školy, je to Mandlík a né atomová elektrárna. Tak jsem se vydala prohrabat krabici a potupně vybalit návod. Však si to jen přečtu a znovu schovám. No, neschovám :) Musela jsem si tu kombinace A+B+C – A+B+B atd napsat a vylepit nad pracovní stůl :D (a visí tam doteď, taková jsem frajerka :D) Takže se mi povedlo podle návodu papír naembossovat a i když jsem naprostý neznalec, tak to embossuje fakt krásně. Není potřeba žádná hrubá síla, všechno jde hladce, lehce a výsledek perfektní. Embossuje se teda velká bílá deska A, na ní deska B, na ní kapsa s papírem a nad ní zase B (né, druhá B deska v balení není náhradní, jak jsem si myslela :D) 3D emboss kapsy jsou A, na ní kapsa s papírem a přiklápí se Céčkem.




Namotivovaná úspěchem jsem se pustila i do řezání. Sestavila jsem zase ten šílený sendvič a projela Mandlíkem. Opět, prd tomu rozumím, ale jako strojem nepolíbená jsem byla nadšená – lehce, bez práce, krásný výsledek. Vyzkoušela jsem víc šablon, některé mi stihly přijít z Číny, některé jsou od renomovaných značek. Řežou dobře všechny, ani u jedné není třeba té kovové přítlačné desky. Řeže se A, na ní B, na ní šablona vroubkem nahoru, na ní papír a úplně nahoru Céčko.




Po tomto druhém úspěchu jsem se šla pustit už do ostrého vyřezávání – vánočních přáníček. Předtím mě teda vyděsilo, jak jsou jen po pár zkouškách ty desky zničené, taková škoda a chvíli jsem uvažovala, jestli by nebylo lepší na Mandlík na poličce jen koukat. Jinak správně by deska B asi ani neměla být zničená a pořezaná, ale já jsem stroj testovala pořádně, tudíž jsem několikrát nedodržela postup (dát prvně šablonu a na ní papír) a normálně jsem položila papír a na ní šablonu. Stroj to přežil bez problémů, papír se prořízl ukázkově, ale z 90% řežu podle návodu. Ale jelikož nesnáším utírání prachu, tak se musí chlapec používat, aby se na něm žádný prach udělat nestihl :D




No nevybrala jsem první projekt nejšťastněji :D Celé se to muselo vyměřovat, lícovat, muselo se přesně měřit a do toho jsem ještě pořád koukala na tahák nad stolem. Asi po dvacátém zatočení ve stroji luplo! Hlavou mi proběhly naše společné minuty a s Mandlíkem jsem se začala v duchu loučit. Vytočila jsem horkou linku paní doktorky Aktijky, že mi Mandlík na smrt onemocněl, lupe! To víte – vystresovaná PrvoMandloMatka! :) Byla jsem ubezpečena, že je to normální a mám akorát obracet desky, aby se tolik neprohýbaly. Takže teď poctivě točím – klikou i deskama!



Přáníčka se nakonec zdařila, i když chudák Ježíšek v jesličkách, co ten si musel u tvorby vyslechnout :D Přes Vánoce jsme se spolu už celkem solidně sžili a teď , po skončení šestinedělí jsme už je to věrný pomocník! Používám ho hlavně místo raznic kruhů a čtverců, na písmenka a nápisy a na různé větvičky a chroští. Teď musím akorát vymyslet, jak budu ty šablony a kapsy skladovat, protože klasika, místo plánu mít jich tak deset se mi to začíná trošičku vymykat z rukou :D
Na konec trošku seriózního shrnutí. Stroj je masivní díky kovovému jádru, ale kvůli tomu řeže a embossuje přesně a lehce, netřeba používat žádnou sílu, zvládnou to i děti (pozor na prsty!). Má krásný jednoduchý design a přiložený český návod je jednoduchý a srozumitelný. Nemám velké zkušenosti s jinými stroji, ale několikrát jsem řezala na Big Shotu i Spellbinders. S tím druhým je Mandlík rozhodně srovnatelný, oproti Big Shotu si myslím, že jde točení lépe (lehčeji) a celkově z něj mám lepší pocit, než z Big Shotu. Nakonec jsem moc ráda, že ho mám. Tož… dobře to či…řeže!!!

Strojky koupíte tady :-). Máme je včetně podrobného českého návodu. Vše je osobně vyzkoušeno a popsáno.

4 komentáře:

  1. Slzím, jak se směju...krásně a výstižně sepsáno...tak ať se dobře mandluje dál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty prvomandličky jsou Helge něco, že :-). Jíťa to samé, po 10 letech scrapování první "mandl" :-). Mám z holek radost. Ještě myslím chybí Unka.. ta do teď nemá ani mandl a už vůbec ne řezačku :-)))

      Vymazat
  2. Článek parádní,přáníčko úžasné,zaujala mě ta razítka s vyřezávacími šablonami,bylo by možné poskytnout bližší informace o výrobci,děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.hurapapir.cz/cling-razitka-gumova/art-impressions-nativity-mft-4809-vanocni-cling-gumova-razitka--betlem-vyrezavaci-sablona-na-big-shot/

      Vymazat