1. srpna 2018

„Mark making“ v Mixed Media aneb k čemu jsou ta divná razítka

Jednou z oblíbených technik v art journalingu nebo mixed media je tzv. „mark making“, tedy dělání různých „značek“ – razítkem, přes šablonu, štětcem, perem, prstem nebo kombinací všeho uvedeného.

 


Kdysi dávno jsem měla pocit, že mám nedostatek (ehm) razítek s drobným vzorem, tak jsem si vyrobila z gumy své vlastní. O tom, že se některé z nich o několik let později promění v silikonová razítka, se mi tenkrát ani nezdálo.


Připravila jsem si pár ukázek, jak já s nimi pracuji. Ráda ve svých art journalech přidávám na pozadí drobný vzor - text nebo drobné značky.


Většinou není potřeba, aby byl vzor nějak výrazný.


Nejčastěji k razítkování používám tekuté Distress Paint od Rangeru, nebo pera/markery s tlustým hrotem, které mají inkoust na bázi akrylové barvy (tzv. „paint pens“). Je to zejména pro jejich pohodlné použití - máte barvu přímo v aplikátoru.

firma Marabu udělala pro Lidl sadu 3 per pro jejich řadu "CreaBox" (bílá, zlatá, stříbrná)
(jejich řada Art Painter je úplně totožná)

Pokud pera nemáte, můžete kteroukoliv akrylovou barvu na razítka např. houbičkou. Také můžete použít klasické voděodolné razítkovací ikousty.

Pozor! Pokud používáte na razítka akrylové barvy, nezapomeňte je pak důkladně vyčistit. Nejlépe hned otřít vlhčeným ubrouskem, než barva zaschne.


na stránce pak můžete pak doplnit razítkování nějakými svými značkami

Samozřejmě razítka nemusíte používat pouze na mixed media…


Budu ráda, když se pochlubíte, co jste s těmito razítky vytvořili vy.

XO

Pavla

1 komentář:

  1. můžu mít jen dotaz k akrylovým fixům Marabu (Lidl edice) - fixy mám, ale zřejmě je neumím používat, protože mi doslova tečou :( před použitím protřepu, párkrát zapumpuji, aby se hrot namočil, ale pak začnou téct... nemáte, prosím, radu, co je nebo co dělám špatně?

    OdpovědětVymazat