9. dubna 2018

Art journal - mixed media a Stampotique



Když si chci odpočinout od výroby přáníček a takové té "čisté" (jak já říkám) scrapbookové práce, tak vytáhnu svůj bloček na takové to "patlání"😄. V hlavě nemám žádnou jasnou představu a nikdy nevím, jak to dopadne. Jen třeba vím, jaké barvy chci použít, nebo jakou šablonu vyzkoušet ... Nalistuji volnou dvoustranu a začnu relaxovat 😁 A vy se můžete podívat, jak takový relax vypadá.


Co budete potřebovat? Můžete zvolit úplně jiné barvy a šablony a tak napíšu, co jsem použila já:

- blok se silnějšími papíry (já zvolila creative journal Dylusions od Ranger - vel. A5)
- papíry dle vašeho výběru (jeden jsem si vybrala scrapbookový a jeden hedvábný s textem)
- lepidlo na techniku mixed media a štětec
- akrylové barvy
- voskovou pastu
- šablonu (s motivem nepravidelných kostiček - Dylusions)
- texturovací pastu (Izink 3D) a špachtli na její nanášení
- černou razítkovací barvu Distress Ink a Archival Ink
- razítka Stampotique  a s nápisy (Hurá papír)
- akvarelové fixy ( Santoro a ZIG)



Otevřu si svůj art bloček na volné dvoustraně a připravím si papíry, které budou tvořit základ mého lepení. Zvolila jsem jeden tenký hedvábný papír a jednu pevnější scrapbookovou čtvrtku. Připravila jsem si širší štětec a lepidlo Mixed Media. Toto lepidlo je na techniku Mixed Media skvělé, protože ho můžete natírat pod papíry i přes ně a pak dál na ně malovat nebo psát. Po zaschnutí je průhledné a matné.



Nejprve jsem si libovolně natrhala kousky hedvábného papíru a nalepila je na dvoustranu.



Stejným způsobem jsem pak postupovala s lepením scrapbookové čtvrtky.


Po nalepení papírů přišly na řadu akrylové barvy. Vybrala jsem si tři odstíny: modrošedou, bílošedou a šedou perleťovou. Nakapala jsem si je na kousek čtvrtky a molitanovou houbičkou jsem je libovolně natírala, tupovala na dvoustranu, i přes nalepené papíry. Tam, kam jsem chtěla. Některá místa klidně necham nenabarvená.


Po zaschnutí barev (trvá to chvilku) jsem si připravila voskovou pastu v odstínu mědi a rohy stránek jsem touto barvou "napatlala", dělám to klidně jen prstem. Sem tam jsem pastu mázla i na stránky.


A teď trochu něco plastického, vystouplého. Připravím si strukturovací pastu (já zvolila Izink v takové zlaté barvě) a šablonu. Pak šablonu přiložím na místa, kde chci, aby byly nepravidelné kostičky a pomocí špachtle nanesu přes šablonu strukturovací pastu, kterou uhladím. Pak opatrně šablonu zvednu a důkladně nechám pastu zaschnout.


A aby dostala dvoustránka trochu toho zašlého vzhledu 😊, vzala jsem si k ruce černou barvu - razítkovací Distress Ink a Archival a ušmudlala jsem rohy a maličko některá místa na doustraně. A když se mi zdálo, že by to někde potřebovalo ještě měděný odstín, tak jsem voskovou pastu mázla, kam jsem uznala za vhodné.


Nakonec to chtělo nějaký "akční příběh"😀 a tak jsem si narazítkovala praštěné postavičky Stampotique a kamínka a k nim nějaký český text (z dílny Hurá papíru).



Razítka jsem tentokrát vybarvovala akvarelovými fixami. Ty jsem rozmývala tenkým štětcem.


Nakonec jsem postavičky vystřihla a s textovými cedulkami  je nalepila na dvoustranu.  
A dílo je hotové. To byl relax😀.

5 komentářů: