4. prosince 2017

Vyrobte si vlastní obal na Traveler's Notebook

Určitě jste zaregistrovali šílenství kolem tzv. "Traveler's Notebooků". Se systémem notýsků zavěšených na gumičkách v kožené "obálce" začala kdysi dávno japonská firma Midori. Když se před pár lety rozjelo naplno plánování a diářování, objevily se i (o málo) levnější nekožené - nebo dokonce i papírové - varianty. V dnešní době je už nabízí každá druhá scrapbooková firma. I proto si dnes ukážeme, že vyrobit takový Traveler's Notebook z kousku kartonu není vůbec složité.


Na obálku budete potřebovat silnější karton, který si ustřihnete do požadovaných rozměrů. Existují raznice, které vám obálku vyříznou přímo, i s rýhováním, ale my na to půjdeme od základů pěkně s pravítkem.

Vycházela jsem z klasických sešitků do Traveler's Notebooku, které mají rozměry 11*21 cm. K těm jsem přidala půl centimetru na horní a dolní straně a půl centimetru na šířku. Na hřbet se mi zdál optimální rozměr minimálně 3*1,2 cm. Budeme dělat variantu se třemi gumičkami, takže minimální rozměr papíru mi vyšel 22*26,6 cm.


Dělala jsem i obálku na své art journaly, které jsou tlustší, takže tam jsem udělala hřbet 3*1,5 cm, aby se mi notýsky nemačkaly.

vlevo tlustší hřbet pro art journaly, 
vpravo tenčí pro klasické diářové notýsky

Tím chci říct, že uvedené rozměry jsou jenom takovým odrazovým můstkem, a vy si můžete udělat obálku různých velikostí i tlouštěk. 


Takže jakmile máte naměřenou požadovanou velikost, je třeba papír narýhovat, aby si vám lépe hřbet ohýbal.


Metodou pokus-omyl jsem přišla na to, že je dobré hřbet zpevnit. Vystřihla jsem si proto 3 pásky o šířce 1 cm (hezky se to tam vejde po narýhování) a výšce o malinko menší, než je 22 cm. Pásky jsem dovnitř hřbetu nalepila.


Dírky můžete udělat hned v následujícím kroku nebo kdykoliv později - podle toho, jak dál budete obálku zdobit. Používám kleště Crop-a-dile od We R Memory Keepers. Výhodou u nich je, že si můžu pevně nastavit vzdálenost, aby byly všechny dírky stejně daleko od okraje. Pokud nemáte podobný nástroj, naznačte si vzdálenost od kraje tužkou. Střed dírky mám cca 9 mm od kraje.


Protože mi děrovačka nedosáhne doprostřed, musela jsem improvizovat a dírku vyvrtat pilníčky (tyhle jsou tuším na vrtání do polymerové hmoty).


Rohy je dobré zakulatit, protože jsou celkem exponované - a není nic horšího, než ohnuté rohy. Takže takto vypadá náš základ pro obálku na Traveler's Notebook.


Zdobení obálky

Následuje to hlavní - ozdobení obálky podle vašich představ. Já nejraději dělám mixed media, ale zde můžete využít prakticky jakoukoliv zdobící techniku. Pokud nejste zdobící typ, zalistujte malinko níž, kde je ukázán velmi jednoduchý postup pomocí laminovačky.

Já osobně ráda začínám nalepením hedvábného papíru - tento už má na sobě vzor.


Z vnitřní strany to vypadá takto:


Následuje nanesení akrylových barev. Nesnažím se zakrýt text na hedvábném papíru na pozadí, naopak chci, aby prosvítal.


Nyní jsem narazítkovala další vzory akrylovými barvami.


Následuje strukturovací pasta.


Po zaschnutí pasty jsem trochu ztmavila okraje. Já jsem použila akrylové inkousty, ale lze použít cokoliv jiného - razítkovací inkousty, rozmývatelné voskovky, akrylové barvy atd.


Protože chci, aby byla obálka trvanlivá, celé to zafixuji několika vrstvami akrylového laku. Ten prodává spousta firem pod různými názvy - nejčastěji (acrylic) multi medium nebo acrylic varnish. Většinou je k dostání ve dvou variantách - matné (matte) a lesklé (glossy). Já mám raději matné médium. Můžete použít i prostředky na découpage.

Zpevnění dírek průchodkami

Dírky je dobré zpevnit. Ideální jsou na to průchodky se zadními kryty.


Samozřejmě je dobré, když si pořádně nastudujete nastavení na kleštích, že...

nahoře je ukázáno, jak to vypadat nemá...

Navlékání gumičky

Jakmile máte obálku hotovou, je třeba navléknout gumičku. Nejlepší je kloboučnická gumička (také zvaná pruženka) o průměru 2 mm.

Máte dvě varianty, jak gumičku navléct. První varianta počítá s tím, že na vnitřní gumičky na zavěšení notýsků i venkovní zavírací gumička použijete jeden dlouhý kus.
pohled z vnitřní strany (čárkovaně gumička zvenku)

Optimální délka gumičky je 1,2 metru. Je celkem jedno, kde začnete, ale ve finále uvnitř budete mít tři "oka" na tři sešity a oběma konci gumičky musíte skončit uprostřed. Oba konce pak protáhnete prostřední dírkou zevnitř ven. V tuto chvíli je potřeba si s gumičkami trochu pohrát, aby byly uvnitř přibližně stejně napnuté. Jakmile jste spokojení, uděláte na gumičce z venkovní strany suk.

Dva konce gumičky pak přiměřte na šířku obálky a udělejte další suk. Já osobně přebývající konce gumičky ještě nestříhám, protože se může stát, že až obálku naplním deníčky, bude ji ještě potřeba utáhnout nebo povolit, tak ať mám ještě prostor.

Z venkovní strany to pak vypadá takto:


U prvních prototypů jsem použila tenčí gumičku (1,2 mm) a suk mi prolézal zpět dírkou dovnitř. Proto jsem z venku měla malý knoflík, který držel suk na místě. Gumička o průměru 2 mm už má dostatečně velký suk, který neproleze.


Ve druhé variantě máte uzavírací gumičku samostatně. Notýskové gumičky protáhnete stejně jako v předchozí variantě, ale uděláte na nich suk místo toho, abyste je pak provlékli středovou dírkou ven. Tím získáte místo dokonce na čtyři notýsky.

Středovou gumičku pak samostatně provléknete a na konci uděláte suk. Výhodou je, že nebudete mít suk venku na obálce. Nevýhodou (alespoň pro mě) je, že budete mít dva suky uvnitř.

Existuje taková kovová koncovka, kterou můžete dát na středovou gumičku, ale bohužel jsem ji nikde nesehnala. Protože ani nevím, jak se jmenuje, nedokázala jsem ji ani kvalifikovaně vygůglit.


Pokud máte ještě chuť a sílu, můžete si ozdobit i vnitřní stranu. Já jsem na vnitřní desky nalepila scrapbookový papír - jen po hřbet, nikoliv přes celou šířku. Moje vnitřní strana vypadá takto:


Snadná varianta s laminovačkou

Pokud nemáte rádi "patlací" techniky a/nebo máte nadbytek hezkých scrapbookových papírů, můžete zvolit velmi rychlou a jednoduchou variantu s použitím lamina.


Příprava je stejná jako u předchozí techniky - ustřihnete si papír do požadované velikosti. Já jsem zde limitovaná velikostí mé laminovačky. Mám levný stroj z Tchiba (dá se sehnat i v Lidlu - tam kupuji folie), který je jen do velikosti A4, takže klasická verze obálky Traveler's notebooku se mi tam nevleze. To mi ale nebrání udělat si menší velikost. 

Pozor - je důležité narýhovat stránky PŘED laminací. Nebojte se, lamino je nevyžehlí a zůstanou tam. Pokud chcete mít zaoblené rohy, tak ty také udělejte před laminací. 


Po projetí laminem už jenom obstřihněte kolem dokola tak 2 mm od papíru a udělejte dírky na gumičku.


 Dovnitř si ze zbylého papíru můžete udělat vlastní notýsky.


No, a pokud se kamarádíte se šicím strojem, můžete si podle stejného postupu obal i ušít. Ale tohle už nechám na někoho jiného - rychle se pohybující jehly mi nahánějí hrůzu...



Doufám, že jsem vás alespoň trochu inspirovala. Jak vidíte, já jsem nezůstala u jednoho - a několik dalších určitě ještě přidám...

Pavla

8 komentářů:

  1. Krásný obaly, a díky za super podrobný návod, právě jsem na YTB hledala něco podobného :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je parádní!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné! To už je teda taková vyšší dívčí. Obdiv!

    OdpovědětVymazat
  4. To je krásná práce. Já si na své cestovní deníky připravila a ušila na stroji obaly z filcu. Ještě chybí dodělat gumičky na přichycení sešitků.Tyto obaly se mi moc líbí, určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za skvělý návod, právě jsem desky dodělala. Moc mě to bavilo.

    OdpovědětVymazat