20. prosince 2017

Náš Štědrý den - snadné album pro děti a rodiče




Ráda dělám druhým radost a protože jsou naše Vánoce a Štědrý den tak nějak všednější, než v rodinách s dětmi, vyrobila jsem toto album jako dárek pro svou kamarádku Radku a její rodinku. Moc se mi líbí Hurá Papír(ové) samolepky a výřezy, tak jsem si vymyslela
album s příběhem Štědrého dne, které je určeno rodičům a dětem a je snadné na výrobu.  
Děsivě ráda tvořím interaktivní blbostičky a se samolepkami jsem si užila spoustu zábavy.
Jako se třeba projít celým albem, celým Štědrým dnem. Tak tedy můžeme vyrazit ...


K výrobě alba si obstarejte mimo jiné:




Minule asistovala Kočička a pro tento projekt byl mým asistentem a zachlupacovačem okolí Smetáček.



Nejprve si připravte pomůcky a materiál na výrobu základu, který zvládne i začátečník.  Budete potřebovat pevnější scrapbookové papíry s vánočním vzorem, bílou lepenku/karton o velikosti A5 (koupíte už nařezanou na tento formát). V mém případě bylo třeba 7 ks bílé lepenky/kartonu. Musíte si předem album rozvrhnout tak, aby se celý příběh postupně odehrával vždy na dvou protilehlých stranách. Neobejdete se bez lepidla nebo lepicí pásky, pravítka, tužky, nůžek, řezačky papíru a "něčeho" na zakončení stuh proti třepení. Předem si můžete připravit kleště na dírky, širší stuhy na uzavírání alba, 2 ks knihařských kroužků.


Podle požadovaného počtu stránek si vyberte papíry vždy po dvou kusech od stejného designu. Já jsem zvolila světlejší odstíny (modré, bílé, lososové).  Výchozí velikost sady, kterou jsem si vybrala, je 8". Nemusíte mít papíry úplně ke kraji kartonu a menší mezírka je v tomto případě žádoucí. Album má být snadné, není  proto nutné vymýšlet nějaké složitosti. Vytvořte si tedy obdélníky o rozměru cca 14 cm x 20,5 cm. Mě jako vždy vyšel tento podivný rozměr  :D
Papíry si poskládejte pro lepší představu výsledku tak, jak půjdou v albu stránky za sebou a dbejte na to, aby na příběh vždy vyšel papír ve stejném designu na protilehlé strany. Nařezané papíry zaoblete v rozích a to po té straně, která bude v albu směřovat ven. Pokud si nevíte rady, podívejte se na konec článku na hotové stránky. Strana u vazby se zaoblovat nebude. To stejné zaoblení proveďte i u lepenky/kartonu. Připravené základy stránek a nařezané papíry ještě na chvíli odložte stranou.

Album budete zavazovat na stuhu. Tu musíte samozřejmě upevnit na desky ještě před nalepením vzorovaných papírů, které ji zakryjí. Vyberte si nějakou decentní barvu, která bude ladit barevně s papíry. Bílou nic nepokazíte, ale řídit se můžete i svou představou o budoucí volbě dekorací a doplňků. Stuhu ustřihněte na dvě stejné části o délce cca 30 cm. Okraje stuhy začistěte a zaopatřete proti párání a třepení. Já používám bateriové udělátko WeR, které stuhu v jednom kroku zataví a zastřihne.


Na dva kusy kartonu, které budete povařovat od této chvíle za desky alba nalepte stuhy. Naměřte si střed u kraje, který má z předchozího kroku zaoblené rohy. Na kousky silně lepící oboustranné pásky nalepte stuhy (viz obrázek).

Teď si vezměte připravené kartonové základy a papíry. Seřazené papíry postupně lepte na karton a dejte si pozor, aby se vám někde něco nepopletlo. Já jsem na lepení papírů na desky použila lepidlo, které jsem nanesla štětcem a dobře uhladila. Na vnitřní stránky jsem už lepila papíry po okrajích oboustrannou páskou. Jaký způsob zvolíte je čistě na vás. Papíry lepte pokud možno na střed. Já jsem to dělala od oka a dopadlo to celkem dobře, tak se toho nebojte.... Lepte vždy zaoblený roh k zaoblenému rohu! Oboustranně polepené základy alba nechte dobře zaschnout (pokud lepíte lepidlem) a můžete se i něčím zatížit, aby se stránka neprohnula.


Kleštěmi na každé stránce alba vytvořte dírky na knihařské kroužky.  Od horního a spodního okraje děrujte ve vzdálenosti  5 cm a od vazby 1 cm. Místa pro děrování si označte tužkou a dbejte na přesnost, aby pak album nebylo poněkud "šejdrem". Já sice nemám knihařské kroužky moc ráda, ale pro  toto album jsou ideální. Vybírejte takové kroužky, které budou pro váš projekt rozměrově ideální.  Já původně chtěla použít malé kroužky od Tima Holtze (odkaz najdete v seznamu pomůcek a materiálu pod článkem), ale album by nešlo otevřít. I když někomu přijdou knihařské kroužky poněkud nevzhledné, vždycky je dost možností, jak je zakrýt vhodnou dekorací. Ale teď hezky děrujte :)


Takto by mělo vaše album v této chvíli přibližně vypadat.


Máte nařezáno, slepeno a naděrováno?  Ano? Tak tomu začněte dodávat  nějakou tu "omáčku". Protože se jedná o vánoční album, tak by mělo mít trochu víc lesku. Moc ráda používám gelovou pastu Stamperia (protože jinou nemám). Tak tedy použiji gelovou pastu Stamperia :) Samozřejmě můžete použít i jinou pastu, nejlépe odlehčenou a k dispozici jsou i pasty barevné SLEDUJTE NOVINKY! Do porcelánové mističky nebo kelímku  si odeberte pastu špachtlí v množství, které odhadem vystačí na nazdobení všech stran alba z obou stran. Přidejte jemné glitry (v mém případě v duhově modré barvě stickles dry glitter od Ranger) a důkladně je s pastou promíchejte. Přes šablonu/masku jsem naneste pastu na rohy jednotlivých stránek. Nejprve samozřejmě na jednu stranu a po zaschnutí na druhou. Pokud neholdujete drhnutí pasty z nábytku, dodržujte postup a v klídku nechte každou stranu odpočinout do zaschnutí. Pastu můžete zakrýt v mističce vlhkou papírovou utěrkou, zabalit do potravinové fólie a nechat v chladničce. 


Takto by měl vzor vypadat po zaschnutí. 



Protože mám představu, jak chci ozdobit přední stranu desek, rovnou jsem si zbytkem pasty natřela i dřevěný rámeček. Pokud chcete, natřete si i své dekorace, aby bylo všechno krásně v souladu.



Zde máme výsledek. Všechny stránky jsou nazdobené pastou a krásně se třpytí (což si prosím alespoň představujte, protože můj fotografický um je na dost nízkém levelu).



Do připravených dírek dejte kovové průchodky. Mnou použité pastelové nemají tak nevzhlednou zadní stranu, pokud je nezmáčknete v kleštích moc silně. Musíte prostě pomalu a něžně, aby z toho nevznikla nevzhledná placka, ale taková (ehm) hvězdička. V této chvíli máte kompletní album a budete už jen zdobit a vyprávět příběh Štědrého dne :)


V rámečku, který jsem si natřela glitrovou pastou, jsem chtěla mít vánoční stromeček. A protože album vyrábím pro konkrétní rodinu, tak jsem se samozřejmě zeptala, jak budou svůj Štědrý den prožívat. Proto mám tedy tři stromečky a všechny je budu potřebovat :) Stromečky jsem narazítkovala a vybarvila popisovači Touch. Pomocí šablony jsem je vyřezala na BigShotu a nalakovala ochranným lakem ve spreji. 



Tekutými enamelkami  Nuvo jsem na všechny stromečky "naťupkala" ozdoby a nechala dostatečně zaschnout. 



Jeden ze stromečků a dřevený rámeček jsem nalepila na přední desky alba. Pak už jsem si jen vyhrála s Hurá Výřezy, perličkami, kamínky a flitry.
Nazdobte si tedy přední stranu desek podle svého a pak přejděte k dalšímu kroku.



Začněte zdobit vnitřní stránky alba. Já jsem úvodní  ozdobila jen velmi decentně. Výřezem a ručním nápisem.



Připravíme si to nejdůležitější - postavičky, tedy svou rodinu. Vyberte si jednotlivé průhledné samolepky a nalepte je na silnou bílou čtvrtku. Já jsem použila papír Xerox Colotech+ 300gsm, který je bílý a hladký. Použít můžete i více sad samolepek. Protože se v rodině, pro kterou je album určeno o Štědrý den budou zároveň slavit narozeniny, využila jsem i samolepky narozeninové. Všechny obrázky pečlivě vystřihněte.



Na zadní stranu nalepte kontaktní suchý zip. Tento zip není "chlupatý", je zacvakávací, průhledný a velice tenký. Manipulaci s ním zvládnou i děti, kterým je toto album také určeno a obrázky se při odlepování a přilepování nebudou lámat a ničit. Druhou polovinu suchého zipu opatrně oddělte i s ochrannou fólií. Budete tyto protičásti potřebovat na nalepení do alba. Doporučuji si každou ještě rozpůlit. Budete jich potřebovat hodně a zároveň ušetříte prostor na stránce. Není to na závadu, naopak.



Teď už je pro vás podstatný pouze postup, protože každý budete tvořit to "své" album po svém
Můžete se samozřejmě pouze inspirovat a stránky dotvořit i pomocí jiných doplňků. Album je univerzální a udělat ho můžete k mnoha příležitostem. První kapitola příběhu je narozeninová. Ráno malé oslavenkyni přijde rodina pogratulovat. Stránky jsem tedy ozdobila Hurá Výseky a Hurá Samolepkami s tématem oslavy narozenin. V místech, kde budou odnímatelné postavičky nalepte připravené poloviny suchých zipů. POZOR! Lepte zip ve stejné směru, jako je jeho druhá polovina na konkrétní postavičce!  Zde jsem takto umístila suchý zip na holčičku a na dort. Na protilehlou stranu si rodina nalepí reálnou fotografii z oslavy.



Stejně pokračujeme i u dalších stránek s příběhem. Jak vidíte, postupně jsem zužitkovala všechny stromečky. Lepte tak, aby se na protilehlou stranu vešla později fotografie. Kombinujte samolepky, texty, výřezy. Tady vidíte návštěvu u prarodičů.



I se sváteční večeří jsem si poradila. Kdo nejí kapra, prostě si ho odlepí  a přilepí třeba dort z ranní oslavy. 



Večer se rodina sejde doma u  "svého" stromečku a rozbalí dárky. 



A naše "vzorová" rodinka je na konci svého Štědrého dne :) Tady vidíte, že postavičky opravdu mohou projít celým albem :)



Na závěr protáhněte dostatečně velké knihařské kroužky....



.... a celé album můžete ozdobil stužkami, provázky a korálky. Já jsem si ještě vyrobila divnobambulku. 


Album už putuje k mé kamarádce Radce a já doufám, že mi pak pochlubí, jak vlastně vypadá i s fotkami. A protože je moc šikovná, tak si ho určitě s dětmi ještě dotáhne k dokonalosti :) Doufám, že z alba budou mít všichni radost a třeba si z něj udělají každoroční tradici.
Děkuji vám za pozornost a všem přeji  spoustu sváteční nálady a Vánoce plné lásky, smíchu a pohody. A troška toho obžerství není na škodu, to si pamatujte!
Eva

5 komentářů:

  1. Úplně mám chuť si s tím pohrát :-). Budu se snažit také s dětmi vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Holky, já mám takovou radost, když u vás všech vidím ty svoje postavičky a texty!!!! A tohle je teda nááádhera, naprosto úžasný nápad!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné albíčko a super nápad jako dárek ...

    OdpovědětVymazat