18. prosince 2017

Dárek na poslední chvíli - ozdobená láhev

Dnes mám pro vás návod na originální dárek pod stromeček. Není sice úplně tak na poslední chvíli, jak hlásá titulek - ale když začnete 23. prosince večer, tak pod stromeček to stihnete.


Schovávám si většinou lahve nějakých neobvyklých tvarů. Nemusí to být zrovna alkohol, někdy i džusík nebo marmeláda může být v zajímavém obalu.


Aby nám na lahvích držely ozdoby, je třeba je předem upravit. Můžete na ně nanést několik vrstev gessa, ale z vlastní zkušenosti doporučuji něco jiného. Používám hedvábný (nebo svačinový) papír, který si zmačkám a natrhám na menší kousky. Tím pak oblepím celou láhev. Jako lepidlo používám kolážovací multi média (nebo můžete lepidlem na ubrouskovou techniku nebo jakékoliv jiné tekuté lepidlo, co drží na sklo). Získám jednak povrch, se kterým se mi bude lépe pracovat, a také vytvořím určitou strukturu.


V následujícím kroku přidám strukturovací pastou přes šablonu nějaké vzory. Hrubší pastu pak nanesu špachtlí na několik míst.


Nenechte se zmást barvami - mám sadu past, které jsou trochu kolorované.


Teď zalovte v šuplících a krabicích a vytáhněte ozdoby, které nalepíte na lahve.


Můžete použít dřevěné nebo chipboardové ozdoby, papírové nebo látkové květiny...


... nebo i kovové a polymerové ozdoby. Já lepím tekutými lepidly, takže vše nechávám většinou pořádně uschnout přes noc. Pokud použijete tavnou pistoli, může pokračovat následujícím krokem.


Vůbec nezáleží na barvě ozdob, protože celou sklenici v dalším kroku celou přetřeme jednou barvou. Máte na výběr - buď světlou nebo tmavou.

Varianta 1 - Světlá

Zde jsem vše přetřela několika vrstvami bílého gessa.


Pak už záleží na vás, jakou barevnou kombinaci budete chtít.


Přidáváte barvy, až do té doby, než jste spokojení.




Varianta 2 - Tmavá

Osobně považuji tuto variantu za jednodušší a efektnější. Nejčastěji používám černé gesso. Zde jsem ale pro ukázku použila tmavě fialovou metalickou akrylovou barvu.


Pak už stačí vzít nějakou světlejší metalickou barvu (zlatou, bronzovou...), kterou suchým štětcem (nebo i prstem) jemně nanášíte.


Barva se chytne na vyvýšených prvcích a okrajích ozdob, a vzniká tak nádherný vintage efekt.


 Samozřejmě, můžete také kombinovat oba způsoby.

vlevo černé gesso, vpravo kombinace bílého a černého gessa



Doufám, že jsem vás inspirovala - a pokud už to nestihnete do Vánoc, třeba ozdobíte lahve, co najdete pod stromečkem.

Pavla

1 komentář: